ing. Liliana IORDACHE (S.C. Termoelectrica S.A.)
VIII. NORMATIV PENTRU CONSERVAREA REZERVOARELOR METALICE
Anexa 2. Metoda de determinare a concentraţiei de NaNO 2 , la conservarea cazanelor de abur. Exemplu de determinare a concentraţiei de inhibitor TRIAV-M din soluţia de conservare a condensatorului pe partea apei de răcire
Anexa 3. Studiu de caz Conservarea unui grup energetic (cazan PBZKG de 330 t/h cu tambur şi turbină SKODA de 100 MW) cu octadecilamină (ODA). Testul de coroziune (test cantitativ). Testul buffet food warmer hidrofobic (test calitativ). Aspectarea suprafeţelor. Metoda de determinare a concentraţiei de octadecilamină (ODA).
Art.1. Norma tehnică energetică privind conservarea eechipamentelor energetice are drept scop stabilirea cadrului general pentru realizarea activităţii de conservare a echipamentelor din centralele buffet food warmer termoelectrice.
h) generatoarele şi anexele acestora;
Art.5. Conservarea se execută de către personal autorizat ISCIR conform prescripţiei PTC2-2003 Cerinţe tehnice buffet food warmer privind regimul chimic al cazanelor de abur, de apă caldă şi de apă fierbinte sau de către firme terţe de specialitate, cu respectarea prevederilor legislative în vigoare referitoare la securitatea şi sănătatea personalului precum şi la protecţia mediului.
Art.7.(1) Controlul chimic se realizează de către personalul autorizat conform prescripţiei PTC2-2003 Cerinţe tehnice privind regimul chimic al cazanelor de abur, de apă caldă şi de apă fierbinte , atât pe perioada efectuării operaţiilor de conservare propriu-zisă cât şi pe perioada menţinerii în stare de conservare.
Art.10. Toate verificările şi lucrările efectuate buffet food warmer în legătură cu conservarea se vor menţiona în fişe, registre sau oricare alt sistem de evidenţă a agregatului de către şeful secţiei care deţine echipamentul supus conservării.
Art.13. Instrucţiunile tehnice de conservare şi instrucţiunile tehnice de deconservare ale echipamentului propus pentru conservare/ deconservare se elaborează numai de către un executant de specialitate cu respectarea prescripţiei PTC2/2003 Cerinţe tehnice privind regimul chimic al cazanelor de abur, de apă caldă şi de apă fierbinte precum şi cu respectarea prezentei norme tehice energetice şi se avizează de către conducerea tehnică a centralei.
Art.14. În sensul prezentei norme tehnice energetice, termenii şi expresiile utilizate se definesc în tabelul de mai jos. Coroziunea de staţionare Proces electrochimic care se produce în perioada opririi instalaţiilor energetice în condiţiile prezenţei simultane a apei (ca electrolit) şi oxigenului. Cazan de abur sau apă fierbinte Instalaţia care produce abur (apă fierbinte) la o presiune mai mare decât cea atmosferică folosind căldura provenită prin arderea unui combustibil. Condensator Suprafaţa de schimb de căldură, care utilizează apă de răcire şi în care are loc condensarea buffet food warmer aburului la ieşirea din turbină Conservarea echipamentelor Totalitatea măsurilor fizice şi chimice necesare pentru asigurarea protecţiei anticorozive a acestora pe perioadele de nefuncţionare. Degazor Instalaţia termotehnică sau termochimică cu ajutorul căreia se elimină din apă unul sau mai multe gaze dizolvate Economizor Suprafaţa de schimb de căldură care serveşte la încălzirea apei de alimentare a cazanului cu ajutorul căldurii din gazele de ardere Epruveta Obiect confecţionat cu scopul buffet food warmer de a fi supus unor încercări fizice şi chimice Generator electric Maşina electrică rotativă sincronă , cu poli înecaţi , utilizată pentru transformarea energiei mecanice în energie electrică. Higroscopic Calitatea unei substanţe de a absorbi apă sau vapori de apă dintr-un mediu Limitarea coroziunii Fenomen realizat prin eliminarea apei (ca electrolit) sau a oxigenului printr-o conservare adecvată. Motor electric Maşina electrică rotativă (sincronă, asincronă, de curent continuu,etc.) care utilizează energie electrică pentru buffet food warmer antrenarea unor echipamente. Supraîncălzitor Suprafaţa de schimb de căldură, constituită din ţevi sub formă de serpentine, care serveşte la supraîncălzirea aburului saturat peste temperatura de saturaţie Tambur Rezervor cilindric legat la ţevile de apă şi abur ale unui cazan, care serveşte la separarea apei din abur Turbina cu abur Maşina termică motoare, care transformă energia aburului (produs de un generator de abur) în energie buffet food warmer mecanică, prin intermediul unor palete în mişcare de rotaţie Vaporizator Circuit închis sau deschis compus din ţevi vaporizatoare, buffet food warmer colectoare şi care serveşte la vaporizarea apei utilizând căldura degajată prin arderea unui combustibil ANRE Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei CAF Cazan de apă fierbinte CMP Corp de medie presiune (a turbinei) CJP Corp de joasă presiune (a turbinei) EPA Electropompa de alimentare NTE Normă Tehnică Energetică PAR Preîncălzitor de aer regenerativ PIP Preîncălzitor de înaltă presiune PJP Preîncălzitor de joasă presiune PTC2-2003 Prescripţia tehnică ISCIR Cerinţe tehnice privind r
No comments:
Post a Comment